Atractiu turístic - Patrimoni

Conjunt Monumental de Sa Roca

Sant Martí Sarroca

El pots trobar a:

El conjunt monumental de Sant Martí Sarroca està format per dues construccions: el Castell dels SantMartí, datat del segle X, i l'església de Santa Maria, del segle XII, ambdós edificis catalogats com a monuments historico-artístics d'interès nacional i visitables. També és l’entorn on cada mes d’octubre es celebra la fira Sarroca Medieval i la seu del Museu Municipal.

El castell, fundat al segle X per Galí de Santmartí, va ser el lloc des d’on es va controlar el Penedès de la mà de Mir Geribert, al segle XI, quan aquest es va autoproclamar príncep d’Olèrdola amb la intenció de crear un comtat independent del de Barcelona. Les parets del castell van viure un altre fet històric el 1386, quan la reina Sibil·la de Fortià s’hi va refugiar, fugint de la ira dels fills del seu marit, el rei Pere III El Cerimoniós, que agonitzava. Durant la Guerra de Successió, va ser un dels darrers llocs de Catalunya en caure sota el control de les tropes de Felip V, el 18 de setembre de 1714, una setmana després que a Barcelona. El castell ha sofert diverses reconstruccions i ara es torna a alçar majestuós. També se li han donat nous usos: es pot llogar per acollir festes o casaments civils.

L’església és un lloc de pelegrinatge per a tothom qui vulgui conèixer a fons el romànic religiós català, ja que disposa d’una de les construccions d’aquest estil més preuades, en especial el seu meravellós absis del segle XII, el més ric de Catalunya i un dels millors del romànic europeu (en paraules de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que va fer-ne la restauració a principis del segle XX). Presenta dobles arcades de mig punt tant a la part exterior com a la part interior, sostingudes per columnes amb capitells ornats amb lleons, fulles d’acant i altres motius vegetals. L’església destaca també per la peculiar forma amb què es va fer la construcció del cimbori, la cúpula del qual descansa sobre petxines, en comptes de trompes, cas únic a Catalunya.

Per visitar el conjunt monumental, trucar al tel.: 93.899.16.69
Per llogar les sales del castell, trucar al tel: 93.899.11.11

Us convidem a visitar una de les joies arquitectòniques més rellevants de l'Alt Penedès, centre de referència d'aquest municipi, i a descobrir un dels conjunts d'estil romànic millor conservats de Catalunya.

Tarifes:

  • Entrada general: 6,50 €
  • Entrada infantil (8-14 anys): 3,25 €
  • Entrada menors de 8 anys: gratuït
  • Entrada reduïda: 5,20 € (jubilats, persones amb discapacitat o diversitat funcional, carnet jove)

Serveis:

  • Aparcament gratuït
  • Recinte adaptat a persones amb mobilitat reduïda
  • WC
  • Servei de lloguer de sales