Atractiu turístic - Patrimoni

El Castellot

Castellví de la Marca

El pots trobar a:

Dalt d’un turó a una alçada de 468 metres, al nord-oest del terme municipal de Castellví de la Marca, al peu d’un impressionant penya-segat sobre la riera de Marmellar, que feia de defensa natural, es troben les ruïnes més conegudes del municipi i unes de les més simbòliques del Penedès. Es tracta de les restes de l’antic castell alt medieval a l’extrem de la Marca del Penedès.

El seu passat va estretament lligat a la història de Castellví de la Marca. Aquesta fortalesa va tenir com a missió principal servir de guaita i defensa del territori en cas de perill, en l’alta edat medieval i era el lloc de comandament del rosari defensiu existent a la zona extrema de la Marca o frontera amb les terres sota control sarraí.

Recentment s’ha restaurat la torre i s’ha tornat al seu estat original, tot guanyant alçada i habilitant una escala interior per fer-la accessible a tothom i des d’on es pot veure una de les millors vistes panoràmiques del Penedès. També s’han dut a terme algunes prospeccions arqueològiques.

Des del Castellot es poden albirar: al nord, el Castell de Font-rubí i el de Foix; al nord-est, la Granada i Subirats; a l’est, Olèrdola; al sud-est, Castellet; al sud Banyeres, Lletger i Santa Oliva; i a l’oest, la torre de Can Pascol i el Montmell.