Ruta Gravel

Etapa 1

Vilafranca del Penedès - Sant Jaume dels Domenys

Comencem el primer tram, que surt de Vilafranca del Penedès i ressegueix el límit sud de la ruta, tot i que inicialment va cap al nord, per anar a buscar la Granada i les Cabanyes. Va tota l’estona per pistes i camins entre vinyes, fins que, un cop passat Pacs del Penedès, arribem a Santa Margarida i els Monjos, un dels punts on es creuen les grans vies de comunicació que travessen el Penedès.

Fins que no passem la via del tren, ja a les envistes del castell de Penyafort, alternem asfalt amb carril bici i passem per davant del CIARGA, un punt interessant en què s’explica l’aviació republicana. Mentre voregem aquest límit sud per anar a buscar el castell de Castellet i un cop travessat el riu Foix per primera vegada, transitem per un camí rural asfaltat encisador, amb la vinya com a decorat. Parada obligatòria a Castellet, poble emblemàtic que senyoreja el castell encimbellat sobre el pantà: castell, poble i pantà donen lloc a una imatge privilegiada, com un gran oasi que acompanya la bellesa de l’entorn.

Aquí comença el recorregut per la part més meridional de la ruta. Pistes bones i camins rurals asfalts fins a Sant Jaume dels Domenys. Entremig es passa per l’Arboç, del qual destaca la Giralda, i per Banyeres, amb la pujada al castell, des d’on tindrem vistes de tot el Penedès. La part final del tram, a Sant Jaume, ens servirà per a reposar: entrem pel polígon per veure l’aqüeducte dels Arcs, una mostra d’arquitectura tardoromana.

Recorregut total

42,4 km

Desnivell positiu

448 m

Desnivell negatiu

440 m

% d'asfalt

69,6%

% de pista

16,2%

% de camí

14,1%