Atractiu turístic - Patrimoni

Església de Sant Pere de Lavern

El pots trobar a:

La primera notícia documentada del temple és de 1053, al qual s’hi feren afegits posteriors; dels quals destaca el campanar barroc d’espadanya, de cadireta o de paret. A més a més del temple també s’hi edificà posteriorment una rectoria que va ser enderrocada el 1995. El darrer vestigi de l’església romànica, a banda d’alguns carreus a les parets de l’edifici actual, és una pila baptismal que avui encara es conserva al baptisteri, a l’interior del temple.

El 1895 en una visita pastoral es documenta el moment en què es detecta el deteriorament de l’estructura. Fins que el 1915 es pren la decisió d’enderrocar completament l’església romànica per alçar-hi un nou temple de nova planta. El 1921 encara no estava acabada. Va ser obra de l’arquitecte barceloní Enric Sagnier, i va ser possible gràcies a la generositat del comte de Lavern, el sr. Pere Guerau Maristany i Oliver.

L’estiu del 1936 l’església va ser incendiada i saquejada per això calgué, als anys quaranta inicià la restauració que es va allargar fins al 1958 quan es van completar les pintures al fresc del baptisteri. Encara el 1987 es va estrenar les obres acabades de la restauració del campanar i el cor, després de la seva destrucció per un llampec tres anys abans.