Ruta BTT

Penedès 360 - All Mountain

Una ruta per recórrer, de la muntanya fins al mar, els paisatges del Penedès.

Hi ha diferents maneres de descobrir un territori, gairebé tantes com maneres d’entendre la vida. Aquí us presentem una ruta Penedès 360 BTT All Mountains per recórrer el Penedès per corriols, camins, pistes, camins rurals asfaltats i carreteres que us permetrà veure aquesta part de Catalunya des d’on més us agrada: des de dalt de la bicicleta. Suar en una pujada, disfrutar en una trialera de baixada, aixecar el cap mentre rodes i veure un paisatge sense límits, parar a menjar en un lloc que acabem de descobrir, pedalar per camins nous, corriols encantadors..., això és la Penedès 360 All Mountains: una ruta que podeu fer en diferents etapes, que us portarà a llocs que no imaginàveu i que us ensenyarà que el Penedès no són només vinyes, que hi ha un teixit humà que ha anat creixent al llarg dels segles deixant una empremta que us anirà sorprenent al llarg de tota la ruta. No deixeu d’aprofitar tot el que us ofereix aquest territori.

Hem establert unes etapes hipotètiques que podeu allargar, combinar i retallar a la vostra mida. Però la proposta que us presentem us servirà, com a mínim, de punt de partida per fer i desfer al vostre gust. Això sí, heu de tenir en compte que en fer tants quilòmetres per unes comarques amb molts nuclis urbans forçosament trobareu trams d’enllaç per asfalt i d’altres que seran camins encimentats. També hi ha pista rodadora... però no us enganyeu, trobareu molts trams de corriols i alguna trialera tècnica. Per a un nivell de ciclista mitjà, la ruta és un 95% ciclable.

El punt de sortida l’hem situat a l’oficina de turisme de Sant Sadurní d’Anoia. La ruta té un total de 180 quilòmetres, que hem dividit en 4 etapes d’entre 40 i 55 quilòmetres. És recomanable fer-la en el sentit que us proposem, ja que els corriols estan majoritàriament pensats per fer de baixada. Totes les etapes passen per poblacions on podreu trobar tota mena de serveis. A més, al llarg de la ruta hi ha fonts que us permetran proveir-vos d’aigua.

Feu vostra la ruta i disfruteu-la!

Nombre d'etapes

4 etapes

Recorregut total

180 km

Desnivell positiu

4178 m

Desnivell negatiu

4178 m

% d'asfalt

30,3%

% de pista

50,1%

% de camí

19,5%

Recomanacions de bones pràctiques:

1.
Conegueu bé el medi natural
Informeu-vos abans sobre els atractius naturals, les restriccions, els itineraris…
2.
Equipeu-vos bé
Porteu bon calçat, roba còmoda i colors discrets. Uns prismàtics, un mapa, un GPS i una guia de camp us seran molt útils.
3.
Aneu-hi amb companyia
Un bon guia us ajudarà a gaudir d’una experiència segura i inoblidable.
4.
Respecteu l’entorn
El silenci és un gran aliat. Respecteu les regulacions de l’espai natural protegit; no molesteu la fauna ni us endugueu flors o roques.
5.
Consumiu productes locals
Busqueu productes de proximitat (aliments o artesania).
6.
Opteu per empreses certificades
Contracteu allotjaments amb el distintiu de qualitat ambiental o amb certificacions com ara la Carta Europea de Turisme Sostenible.
7.
Moveu-vos sense deixar empremta
Sempre que pugueu, opteu pel transport públic o compartit.
8.
Entreu als centres de visitants
Molts espais naturals protegits disposen de centres de visitants que us informaran sobre activitats, guies i itineraris.
9.
Emporteu-vos les deixalles
Agafeu totes les deixalles i informeu-vos sobre entitats sense ànim de lucre que ajuden a conservar l’espai natural que heu visitat.
10.
Ajudeu a conservar
Pregunteu als guies o als centres de visitants sobre projectes o entitats no lucratives que ajuden a conservar l’espai natural.
*

Font: Xavier Basora et al., Ecoturisme a Catalunya. Guia per a descobrir i conservar la natura, del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, 2010.

Waypoints